Stress???! Lees hier mijn blog

Stress???!

Een beetje stress is helemaal niet erg. Als het teveel wordt, is het goed om eens te kijken wat je er aan kunt doen. Ik help je graag op weg met een aantal tips.

 

Wat gebeurt er zoal in je lijf bij stress? 

Een stressprikkel zet via je hersenen een  reactieketen in werking waarbij uiteindelijk je bijnieren bepaalde hormonen aan gaan maken om je te helpen op de stress te reageren. Denk daarbij aan adrenaline en cortisol. Het zorgt ervoor dat je klaar bent voor actie: je hartslag en bloeddruk gaan omhoog. Er worden meer suikers vrijgemaakt (voor gebruik tijdens de actie). 

Als er ook echt actie nodig is, bijvoorbeeld je moet een sprintje trekken om je kind voor een aankomende auto weg te trekken, dan is de stressreactie nuttig. Je zult waarschijnlijk nog wel even staan te trillen van schrik, maar daarna kom je tot rust en denk je “poeh poeh, dat was net op tijd.”

 

Maar wat nu als het een heel ander soort stress is, waarbij je niet echt kunt vechten of vluchten, maar voortdurend met de stressbron bezig bent in gedachten? Denk aan geldzorgen, problemen op het werk, veel te druk zijn, maar ook psychische stress bijvoorbeeld voortdurende negatieve gedachten over jezelf?

Daar is dit mechanisme niet goed op berekend. 


De oermens had deze soort stress niet, die moest gewoon vechten tegen een vijand of rennen voor een bedreigend dier. Als je maar voortdurend stresshormonen aan moet maken, kunnen je bijnieren daar uitgeput van raken. Als het natuurlijke ritme waarin de cortisol aangemaakt moet worden verstoord raakt, krijg je problemen. Je wordt rusteloos, geïrriteerd, je kunt niet in slaap komen of je wordt al doodmoe wakker.


Stress kan ook invloed hebben op de beschikbaarheid van belangrijke communicatiestoffen (neurotransmitters) in je hersenen. Serotonine, belangrijk voor een goede stemming, wordt gemaakt uit het eiwit tryptofaan. Bij stress wordt meer van de beschikbare tryptofaan omgezet in een andere stof en dus niet meer in serotonine.

 

Wat kun je er met voeding aan doen?

Het is belangrijk om te zorgen voor voeding waarbij je bloedsuikerspiegel niet teveel pieken en dalen te verduren krijgt. Veel variatie in je bloedsuikerspiegel is namelijk uiteindelijk ook weer belastend voor je bijnieren.

Vermijd dus voeding met veel suiker en geraffineerde koolhydraten, die je bijvoorbeeld vindt in witbrood, koek en dat soort dingen.

De verwerking van de suikers vraagt vitaminen en mineralen die je beter voor je herstel kunt gebruiken.  Zoals magnesium, het anti-stress mineraal.

 

Zorg daarbij voor een goede inname van vitaminen en mineralen. 

Voor je bijnieren zijn onder meer vitamine B, vitamine C, magnesium en zink belangrijk.

Voor de aanmaak van serotonine is tryptofaan een belangrijk eiwit, zagen we net.
 

B vitaminen vind je veel in:

vlees, noten, ei, vis, groenten, fruit en paddenstoelen.

In ieder van deze voedingsmiddelen kan weer een andere B vitamine het meest voorkomen. De B vitaminen werken heel vaak samen in je lichaam, dus het is goed om te zorgen dat je ze allemaal ruim binnenkrijgt door te variëren met deze voedingsmiddelen. Vitamine B12 zit vrijwel alleen in dierlijke producten, let daar dus op als je vegetariër of veganist bent.

 

Magnesium zit onder andere in:

Noten/zaden, groene blad groenten, vlees en vis.

 

Vitamine C vind je vooral in:

Verse groenten en fruit.

 

Zink vind je vooral in:

Vlees, schelp- en schaaldieren, vis, gevogelte, noten, zaden, (pompoen)pitten, paddenstoelen.

 

Voorbeelden van voeding met tryptofaan:

Bruine rijst, noten, (sesam)zaden, pompoenpitten, banaan, kalkoen, kwark, peulvruchten, haver. Tryptofaan wordt makkelijker vanuit je bloed in de hersenen opgenomen als je er wat koolhydraten 

 

Wat kun je beter niet nemen?

Vermijd cafeïne, alcohol en nicotine.

Cafeïne jaagt de bijnieren aan, alcohol verhoogt de productie van adrenaline en cortisol en nicotine verhoogt ook het cortisol niveau.

 

Leefstijl 

Verminderen van stress 

Het is uiteraard belangrijk om stress te verminderen.

In mijn praktijk kan ik je daar ook goed bij ondersteunen en geef ik je oefeningen en coaching waardoor jij de controle terug krijgt.Beweging 

Beweging kan helpen om stress te verminderen. Let daarbij wel op dat je niet té lang en intensief gaat trainen. Dit stimuleert namelijk juist weer de aanmaak van cortisol. Denk aan wandelen, fietsen, een half uurtje hardlopen of lekker dansen.

 

Biotrime en hormonen

Je kunt je bioritme en het natuurlijke ritme van de aanmaak van je hormonen helpen herstellen door in de ochtend naar buiten te gaan.

In de avond is het verstandig om licht van beeldschermen te vermijden, denk daarbij ook aan het tijdig stoppen met gebruiken van je smartphone en tablet.

 

Uiteraard kan ik met je meekijken hoe jij deze algemene tips kunt toepassen en welke voedingsmiddelen uit de algemene rijtjes jij  beter wel en mogelijk beter niet kunt nemen. Dit hangt bijvoorbeeld af van de conditie van je darmen en eventuele allergieën of overgevoeligheden. Ik kan je desgewenst ook tips geven voor de inzet van supplementen om je herstel te versnellen of om tekorten wat sneller aan te vullen.

Als ontspannen erg moeilijk voor je is, of je hebt erg veel negatieve gedachten, kunnen we dit ook ook meenemen in de coaching of zetten we de kracht in van neurofeedback hersentraining. 


Blijf niet met klachten lopen, ik kan je verder helpen! Daarnaast worden mijn consulten ook nog eens vergoed door de meeste zorgverzekeraars (alternatieve zorg en regulier) 


Meer weten? Klik op onderstaande link.